We hebben natuurlijk allemaal wel eens gehoord van het tv-programma Expeditie Robinson in Nederland. Hierbij moeten 16 of meer deelnemers overleven in 2 groepen op een onbewoond eiland, waarbij ze het niet alleen tegen de natuur, maar ook tegen elkaar moeten opnemen totdat er 1 winnaar overblijft. Hoewel er veel landen soortgelijke tv-programma’s met hetzelfde concept hebben gemaakt, zoals bijvoorbeeld Expedition Robinson in Zweden of Survivor in de Verenigde Staten, zijn er ook nog andere survival series die je kunt kijken. Dit zijn de leukste survival series.

Expedition Robinson

Dude, you’re screwed

Het tv-programma ‘Dude, you’re screwed’ was te zien op Discovery Channel vanaf 8 december 2013 tot aan 17 december 2014. In dit programma was het elke aflevering aan een andere kandidaat de taak om te zien te overleven. Hierbij wordt iedere aflevering een survival expert op een gevaarlijk gebied van de wereld achtergelaten. Het doel is vervolgens om binnen 100 uur weer de bewoonde wereld te zien te bereiken. Hiervoor krijgt de deelnemer wel altijd een survival kit en vaak proberen ze zelf ook nog stiekem spullen mee te nemen. De serie werd gepresenteerd door een aantal mannen die ook om de beurt de deelnemers zouden zijn. Dit waren Casey Anderson, Matt Graham, John Hudson, Tom Moore, Terry Schappert, Chris Swanda en Jake Zweig. Het programma stond naast ‘Dude, you’re screwed’ ook wel bekend als ‘Survive That’.

Naked and afraid

Een ander leuk survival programma is ‘Naked and afraid’. De naam geeft het eigenlijk al grotendeels weg, maar deze reality serie op Discovery Channel volgt iedere aflevering 2 deelnemers, 1 man en 1 vrouw, die elkaar naakt voor het eerst ontmoeten. Hierna moeten ze 21 dagen zien te overleven in het wild. De deelnemers mogen ook zelf iets meenemen voor hun overleving. Ze mogen zelf kiezen wat ze graag mee willen nemen, maar iets om vuur mee te maken of een kapmes bijvoorbeeld is wel handig. Na hun ontmoeting kunnen de deelnemers een onderkomen gaan bouwen, waarna ze op zoek gaan naar water en voedsel. De eerste aflevering van ‘Naked and afraid’ verscheen op 23 juni 2013 en de serie gaat nog steeds door.

The Colony

Hoewel The Colony een serie is die zich niet in de huidige wereld afspeelt, is het toch een van de leukste survival programma’s die er is. In plaats van deelnemers te laten overleven in de huidige wereld moeten de deelnemers zien te overleven in een gesimuleerde post-apocalyptische wereld. Het eerste seizoen was te zien op Discovery Channel op 21 juli 2009. In het eerste seizoen ging het over een leven nadat de civilisatie was ingestort. Het tweede seizoen daarentegen ging over een wereld na de uitbraak van een apocalyptisch virus. Ieder seizoen laat 10 deelnemers zien die moeten zien te overleven, waarbij er aan het einde van het seizoen nog maar één winnaar over blijft.

Dual Survival

Dit tv-programma gaat over een duo die samen moeten overleven in het wild. De serie begon op 11 juni 2010 en heeft tot nu toe al 9 seizoenen. Dual Survival wordt uitgezonden op Discovery Channel. De deelnemers van het eerste seizoen waren Cody Lundin en Dave Canterbury, allebei survival experts, en hoewel zij op een gegeven moment zijn vervangen door anderen heeft het programma wel altijd survival experts als deelnemers gehad. De locatie van het programma was ook iedere keer anders. De ene keer was dit een onbewoond eiland en de andere keer een woestijn.